Celem studiów podyplomowych jest wykształcenie specjalistów lub podniesienie kwalifikacji z zakresu żywienia indywidualnego i zbiorowego. Studia są odpowiedzią na potrzeby rynku. Epidemia chorób cywilizacyjnych, z których większość jest powiązana ze sposobem odżywiania, stwarza zapotrzebowanie na indywidualne poradnictwo dietetyczne. Powszechne zainteresowanie zdrowym stylem życia wymaga wsparcia ze strony specjalistów (fitness, wellness). Rozwój gastronomi stacjonarnej i cateringowej daje miejsca pracy osobom przygotowanym do planowania racjonalnych posiłków i organizacji żywienia zbiorowego. Wybierając studia podyplomowe „Żywienie człowieka i dietoterapia” słuchacz zdobędzie podstawową wiedzę i umiejętności w zakresie: budowy układu pokarmowego, wiedzy o chorobach dietozależnych, wymagań żywieniowych dla różnych grup ludności, prawa żywnościowego, dietetyki w chorobach wewnętrznych oraz metabolicznych, analizy żywności, higieny i toksykologii żywności, systemów zarządzania jakością, podstawy projektowania w gastronomii oraz żywienia zbiorowego.
- do kogo adresowane: Studia skierowane są do absolwentów szkół wyższych związanych z branżą żywnościową (osób zatrudnionych w usługach żywieniowych, prowadzących doradztwo żywieniowe i odnowy biologicznej) a także wszystkich chętnych pragnących uaktualnić i pogłębić wiedzę z oferowanego zakresu.
- kwalifikacje po ukończeniu studiów: Merytoryczne i formalne przygotowanie do podjęcia pracy w ramach prowadzenia własnej praktyki doradztwa żywieniowego lub w współpracy w tym zakresie z firmami z branży wellness oraz specjalistyczne przygotowanie do pracy w zakładzie żywienia zbiorowego
INFORMACJE DODATKOWE: Kadrę stanowią wykwalifikowani wykładowcy Wydziału Zamiejscowego, oraz eksperci z środowiska zewnętrznego (lekarz, dietetyk).
KIEROWNIK STUDIÓW: dr Anna Gawrońska e-mail: inza@wzs.uz.zgora.pl tel. 68 352 94 57